Το κρασί, η Υγεία και η Δραμοινογνωσία 2018

Η ευεργετική δράση του κρασιού στον οργανισμό μας είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, καθώς το κρασί αποτελεί έναν από τους καλύτερους συμμάχους για την καλή υγεία της καρδιάς. Αρκεί, φυσικά, να καταναλώνεται με μέτρο.

Το παράδοξο είναι το γνωστό φαινόμενο που παρατηρήθηκε πρώτη φορά στη Γαλλία, όπου ενώ οι άνθρωποι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες τυριών και άλλων λιπαρών στη διατροφή τους, εντούτοις είχαν χαμηλά ποσοστά καρδιακών παθήσεων σε σύγκριση με το αναμενόμενο.
Το γεγονός αυτό φαίνεται να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ήπια προς μέτρια κατανάλωση κρασιού, που παρατηρείται σε συστηματική βάση στη Γαλλία, αλλά και στην υψηλή πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.

Η ουσία ρεσβερατρόλη θεωρείται ως το ενεργό συστατικό που κάνει το κρασί να έχει θετικές επιδράσεις στην καρδιά και παράλληλα να παρουσιάζει αντικαρκινικές και αντοξειδωτικές ιδιότητες.

Είναι ένα φυτικό συστατικό που βρίσκεται στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρεσβερατρόλη περιέχεται σε διάφορα φρούτα και τους χυμούς τους (βατόμουρα, κόκκινο σταφύλι, μούρα) και αποτελεί αμυντικό μηχανισμό του φυτού ενάντια σε επικίνδυνους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Οι δράσεις της συνοψίζονται κυρίως, στην αντιοξείδωση, στη μείωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο και αθηροσκλήρωση, στη μείωση της οξείδωσης της LDL χοληστερόλης και στην προστασία των λιπιδίων του αίματος.

Το κόκκινο κρασί, έχει μελετηθεί επιστημονικά, όσο κανένα άλλο αλκοολούχο ρόφημα παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, το γεγονός ότι είναι το μοναδικό που συστήνεται προς κατανάλωση, τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και από τις βασικές αρχές της Μεσογειακής δίαιτας, σε ποσότητα 1 ποτηράκι των 125 ml για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες!

Για να ωφεληθείτε από τις δράσεις του, δώστε επιπλέον έμφαση στον τρόπο κατανάλωσης… Απολαύστε το καλό κρασί με παρέα, φαγητό και μουσική!

Δρ. Ντορίνα (Θεοδώρα-Ειρήνη) Σιαλβέρα,
Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Δραμοινογνωσία

Την Κυριακή ολοκληρώθηκε στη Δράμα, η μεγαλύτερη γιορτή κρασιού στην Ελλάδα, η Δραμοινογνωσία 2018.

Τα απομεινάρια του ιερού του Θεού Διονύσου στη Δράμα μαρτυρούν τη λατρεία των κατοίκων στον Θεό της γονιμότητας, των καλλιεργειών και των αμπέλων. Με λίγα λόγια, στον Θεό του κρασιού.

Χιλιάδες χρόνια μετά, κάποιοι άνθρωποι με όραμα και επιμονή, αναβίωσαν την καλλιέργεια των αμπελιών καταφέρνοντας να δημιουργήσουν εκλεκτά κρασιά που πρωταγωνιστούν στις διεθνείς αγορές.

Αυτή την επιτυχία γιορτάζουν κάθε χρόνο τον Μάιο, διοργανώνοντας τη μεγαλύτερη γιορτή κρασιού στην Ελλάδα, τη Δραμοινογνωσία.

Τα οινοποιεία, στις 26 και 27 Μαΐου άνοιξαν τις πόρτες τους για να μυήσουν στα μυστικά του κρασιού όσους αγαπούν τις εκλεκτές γεύσεις και τα αρώματα.  Στις «Ανοιχτές πόρτες» οι επισκέπτες βίωσαν την μαγεία των οινοποιείων, ξεναγήθηκαν ανάμεσα στα εκατοντάδες δρύινα βαρέλια, παρακολούθησαν  διαλέξεις και συζητήσεις. Απολαμβάνοντας τις εκλεκτές ποικιλίες των κρασιών και φυσικά συμμετείχαν στις ψυχαγωγικές εκδηλώσεις που διοργάνωσε το κάθε οινοποιείο: Εκθέσεις, θεατρικά, unplugged συναυλίες.

Την ίδια στιγμή, ολόκληρη η πόλη ζει, πάλλεται και χορεύει στους ρυθμούς της γιορτής του κρασιού με τις μουσικές, τα σύγχρονα και τα παραδοσιακά συγκροτήματα να γεμίζουν τους δρόμους της πόλης ενώ τις νύχτες, η διασκέδαση “συνοδεύεται” αποκλειστικά και μόνο από το κρασί.

Από τις 20 έως τις 27 Μαΐου, ο δρόμος προς τη Δράμα είχε μεταμορφωθεί σε μονόδρομο τέχνης και πολιτισμού, διασκέδασης και αυθεντικών εμπειριών.

 

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

126 shares