Το πολλαπλό μας είδωλο και το πολύτιμο εσωτερικό του περιεχόμενο

Συζητούσαμε στο προηγούμενο άρθρο για την εικόνα και τη δύναμη που εμπεριέχει όταν καταφέρει να γίνει ψυχική αναπαράσταση, δηλαδή μια ανάμνηση που ο ψυχισμός μας έχει κρατήσει μέσα του.

Λέγαμε επίσης, πως η εποχή μας χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία της γρήγορης εικόνας. Οι εικόνες που επιβάλλονται είναι συνήθως επιφανειακές και εύκολες, περιγράφουν το εξωτερικό περίβλημα της πραγματικότητας δίνοντας έμφαση στο «έχειν» και όχι στο «είναι». Οι ειδικοί της ψυχικής υγείας επισημαίνουν πως μια τέτοια παντοδυναμία της εικόνας, στο μέτρο που δεν συνοδεύεται από την επεξεργασία του αφηγηματικού λόγου και της κριτικής σκέψης, ενδυναμώνει την πλευρά του «ψευδούς εαυτού» μας, που οφείλει να χαμογελά στην «τέλεια ομορφιά», στην «τέλεια ευτυχία», και που δεν βρίσκει έτσι τον χώρο και τον τρόπο να έρθει σε επαφή με τις πιο εσωτερικές προσωπικές του αλήθειες και τα πιο σύνθετα συναισθήματά του.

Μιλώντας για την επίδραση της εικόνας στον ψυχισμό των ανθρώπων, θα είχε ενδιαφέρον να κάνουμε μια μικρή αναφορά και σε ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο της ψυχιατρικής, τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, όπου η εικόνα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο. Πράγματι, όσοι ειδικοί ψυχικής υγείας ασχολούμαστε με το αντικείμενο, γνωρίζουμε καλά πως, για τα άτομα που πάσχουν από τις διαταραχές αυτές, η εικόνα γίνεται πολύ βασανιστική και με τρόπο μάλιστα πολύ άμεσο. Οι πάσχοντες από ΔΠΤ, συνήθως νεαρές γυναίκες, μαζί με τα πολλά άλλα συναισθήματα που παιδεύονται να εκφράσουν μέσω των διατροφικών συμπτωμάτων, συγκρίνουν διαρκώς, όπου βρεθούν και όπου σταθούν, την εικόνα του σώματός τους με τα σώματά των άλλων, είτε εικονικά είτε πραγματικά, προσπαθώντας να φτάσουν την «τελειότητα» που απεικονίζεται στα τρέχοντα πρότυπα της γυναικείας ομορφιάς.

 

Η συζήτηση για την κυριαρχία της εικόνας στη σύγχρονη εποχή έχει ασφαλώς προεκτάσεις που ακουμπούν και σε άλλες επιστήμες, όπως η ανθρωπολογία, η κοινωνιολογία, η φιλοσοφία ή ακόμα και οι πολιτικές επιστήμες. Σε κάθε περίπτωση, θα μπορούσαμε να υποθέσουμε πως η αμφισβήτηση, τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, της μονοδιάστατης και μονοσήμαντης εικόνας, προς όφελος του πιο πολύπλοκου και πολύτιμου περιεχομένου που βρίσκεται από πίσω, θα είχε μάλλον πολλαπλές θετικές επιδράσεις. Η σκέψη πως «δεν είμαστε η εικόνα μας», αλλά πως «το πολλαπλό μας είδωλο αντανακλά πάντα κάτι από τα σημαντικά που κρύβονται μέσα μας», θα μπορούσε ίσως να κάνει πιο σίγουρη, πιο αυθεντική και τελικά και πιο χαρούμενη την σχέση μας με τον εαυτό μας, τους άλλους και την καθημερινότητά μας.

Κάθε (μας) ατέλεια είναι υπέροχα… τέλεια!

Αυτό είναι το σύνθημα της καμπάνιας Unbox your beauty της αγαπημένης εταιρείας καλλυντικών Bioten, που μας προτρέπει να γνωρίσουμε και να αγαπήσουμε τον εαυτό μας, όπως ακριβώς είναι!

Μπες κι εσύ στον σύνδεσμο www.unboxyourbeauty.biotencosmetics.gr , πάρε μέρος στο παιχνίδι, κέρδισε όμορφα δώρα και -κυρίως- στήριξε το έργο της MKO ΑΝΑΣΑ για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής.

Μαρία Κούντζα

Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτριa

MD, PHD –Επιστ.Υπεύθυνη ΚΗ ΑΝΑΣΑ

 

 

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

6 shares