Το πρώτο του ταξίδι με αεροπλάνο!

Το αεροπλάνο αποτελεί το ασφαλέστερο, ταχύτερο και πιο βολικό μεταφορικό μέσο, καθώς μπορείτε να διανύσετε τεράστιες αποστάσεις μέσα σε λίγες ώρες αλλά και να αποφύγετε την ταλαιπωρία που ένα ταξίδι με καράβι, τρένο ή αυτοκίνητο συνεπάγεται για εσάς αλλά και για τα μικρότερα μέλη της οικογένειάς σας.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί γονείς αποφεύγουν τα οικογενειακά αεροπορικά ταξίδια καθώς πιστεύουν ότι η πτήση θα ταλαιπωρήσει το μωράκι ή το παιδάκι τους και μαζί και εκείνους φυσικά. Καταφεύγουν, λοιπόν, σε άλλα μεταφορικά μέσα, με δημοφιλέστερο βέβαια το αυτοκίνητο, θεωρώντας πως οι οδικές μετακινήσεις είναι πιο ευχάριστες και άνετες για τα παιδάκια, κυρίως λόγω της δυνατότητας για συχνές στάσεις. Ωστόσο, τα ταξίδια με αυτοκίνητο, συγκριτικά πάντα με τα αντίστοιχα αεροπορικά, αφενός είναι πολύωρα και αφετέρου αρκετά πιο επικίνδυνα, όπως καταδεικνύεται άλλωστε και από τον υψηλό ετήσιο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων. Μήπως λοιπόν να το ξανασκεφτείτε; Το μόνο που χρειάζεται, είναι μια καλή προετοιμασία!

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να οργανωθείτε για το πρώτο του ταξίδι με αεροπλάνο και να απολαύσετε οικογενειακώς τη μοναδική αυτή στιγμή του μωρού σας.

Κάνει να ταξιδέψει;

Το νεογέννητο μωράκι σας δύναται να ταξιδέψει με το αεροπλάνο από την πρώτη εβδομάδα της ζωής του. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, καλό θα ήταν πριν αποφασίσετε να ταξιδέψετε αεροπορικώς με το μωράκι σας να συμβουλευτείτε και τον/την παιδίατρο σας. Η αλήθεια είναι πως στο αεροπλάνο, λόγω της παρουσίας μεγάλου αριθμού επιβατών σε περιορισμένο χώρο, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης λοιμώξεων από άλλους ενδεχομένως ασθενείς επιβάτες. Χρειάζεται, επομένως, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές αν το μωράκι σας είναι κάτω από τριών μηνών, καθώς το ανοσοποιητικό του σύστημα είναι ακόμη ανώριμο και δεν έχει αρχίσει η διαδικασία των εμβολιασμών. Αν το ταξίδι δεν είναι απολύτως απαραίτητο, καλό θα ήταν να το αποφύγετε τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού σας ώστε να αναπτυχθεί πρώτα το ανοσοποιητικό του σύστημα και να μπορέσει να αντεπεξέλθει καλύτερα μετά από έκθεση σε ιούς και μικρόβια. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που το μωρό σας έχει γεννηθεί πρόωρα ή αντιμετωπίζει άλλα προβλήματα υγείας, τα οποία το καθιστούν ευαίσθητο σε λοιμώξεις. Εάν, ωστόσο, είναι απαραίτητο να ταξιδέψετε αεροπορικώς μαζί με το μωράκι σας, τότε καλό θα ήταν, αν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα, να ταξιδέψετε σε θέση business προκειμένου να αποφύγετε κατά το μέγιστο δυνατό τον συνωστισμό.

Χρειάζεται να κάνω κράτηση ξεχωριστής θέσης για το μωρό μου;

Τα βρέφη έως 2 ετών ταξιδεύουν συνήθως στην αγκαλιά των γονιών τους. Αν, ωστόσο, εσείς θέλετε ξεχωριστή θέση, τότε το μωράκι σας θα ταξιδέψει με ειδική χρέωση. Αν είναι αρκετά μεγάλο, ώστε να το βάζετε σε καρεκλάκι αυτοκινήτου (car-type seat), μπορείτε να κλείσετε ξεχωριστή θέση στο αεροπλάνο για εκείνο, με εκπτωτικό πάντα παιδικό ναύλο. Στην περίπτωση αυτή, μπορείτε να τοποθετήσετε πάνω στη θέση το παιδικό καθισματάκι αυτοκινήτου που θα ασφαλίσετε με τη ζώνη, όπως αντίστοιχα κάνετε και στο αυτοκίνητο. Αν προτιμάτε να μην πληρώσετε θέση, θα πρέπει να κρατήσετε το μωράκι στην αγκαλιά σας και να σας δείξουν τα μέλη του πληρώματος πώς να δεθείτε μαζί με εκείνο χρησιμοποιώντας την ειδική προέκταση της ζώνης ασφαλείας. Εάν το μωράκι σας έχει συμπληρώσει τα 2 έτη την ημερομηνία του ταξιδιού, τότε είναι υποχρεωτική η κράτηση χωριστής θέσης για εκείνο με τον εκπτωτικό παιδικό ναύλο. Στην περίπτωση αυτή, η μεταφορά καθίσματος αυτοκινήτου είναι προαιρετική. Εμείς θα σας συμβουλεύαμε, πριν κλείσετε τα εισιτήρια, να επικοινωνήσετε πρώτα με την αεροπορική εταιρεία προκειμένου να ενημερωθείτε για τους ισχύοντες κανονισμούς αλλά και τους ειδικούς ναύλους που διατίθενται.

Tips κατά τη διάρκεια της πτήσης με μωρό 0-2 ετών

Μην πανικοβληθείτε αν το μωράκι σας κατά την απογείωση και την προσγείωση κλαίει. Το πιθανότερο είναι αυτό να συμβεί επειδή τα αυτάκια του βουλώνουν ή πονούν εξαιτίας της διαφοράς της ατμοσφαιρικής πίεσης, όπως άλλωστε θα έχετε παρατηρήσει να συμβαίνει και σε εσάς. Η διαφορά, ωστόσο, είναι ότι τα βρέφη και τα μικρά παιδιά βιώνουν αυτή την αίσθηση διαφορετικά και συχνά εντονότερα από τους ενήλικες, είτε λόγω ανατομικών διαφορών είτε απλά επειδή είναι για εκείνα μια αίσθηση πρωτόγνωρη και καθόλου ευχάριστη, την οποία δε γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν. Το κλάμα είναι ο τρόπος τους να επικοινωνήσουν μαζί σας και να σας δείξουν ότι αισθάνονται κάτι διαφορετικό. Σε καμία όμως περίπτωση, δεν κινδυνεύουν. Προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμες και βοηθήστε το μωράκι σας να αισθανθεί ασφάλεια. Μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιες από τις παρακάτω τεχνικές που θα το βοηθήσουν να χαλαρώσει και να ανακουφιστεί:

 • Κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης, θηλάστε το μωράκι σας ή εναλλακτικά δώστε του να πιει γάλα ή νερό από μπιμπερό ή να πιπιλίσει την πιπίλα του. Η συνεχής κατάποση συμβάλλει στην εξισορρόπηση των πιέσεων και προλαμβάνει το βούλωμα των αφτιών και τον πόνο, γεγονός που θα ανακουφίσει σημαντικά το μωρό σας.
 • Πριν από την απογείωση και την προσγείωση καθαρίστε τη μύτη του μωρού σας χρησιμοποιώντας σταγόνες φυσιολογικού ορού ή αποσυμφορητικού φαρμάκου. Επειδή η μύτη συνδέεται με τα αυτιά, οι ρινικές πλύσεις θα τη διατηρήσουν καθαρή και ανοιχτή συμβάλλοντας στην πρόληψη του ανεπιθύμητου πόνου.

Tips προετοιμασίας

 • Πηγαίνετε στο αεροδρόμιο νωρίτερα, ώστε να έχετε τον χρόνο να αλλάξετε ή να ταΐσετε το μωράκι σας με άνεση. Σε πολλές αεροπορικές εταιρείες δίνεται προτεραιότητα στις οικογένειες με βρέφη ή μικρά παιδιά στο Check-in και την παράδοση των αποσκευών.
 • Το καροτσάκι του μωρού που θα έχετε όσο βρίσκεστε στους χώρους του αεροδρομίου μέχρι και την επιβίβασή σας στο αεροσκάφος, θα πρέπει ιδανικά να είναι ελαφρύ και εύκολο στο κλείσιμο ώστε να μην κουράζεστε.
 • Στο αεροπλάνο επιτρέπεται μία μόνο χειραποσκευή ανά επιβάτη. Προσοχή, το μωράκι σας κι εσείς μετράτε ως ένας επιβάτης! Θα πρέπει, λοιπόν, να πάρετε την τσάντα με όλα τα απαραίτητα για το μωράκι σας και μέσα σε αυτή να βάλετε και τα δικά σας ταξιδιωτικά και λοιπά έγγραφα.
 • Αν πρόκειται για ένα πολύωρο αεροπορικό ταξίδι, προτιμήστε μία βραδινή πτήση κατά τη διάρκεια της οποίας το μωράκι θα μπορεί να κοιμηθεί χωρίς να διαταραχθεί το βιολογικό του ρολόι.

Λίστα με τα απαραίτητα αν ταξιδεύετε με μωρό (0-2 ετών):

 • Βρεφικό γεύμα, κρέμα ή γάλα
 • Snacks και νερό/χυμό για την πτήση
 • Μπιμπερό
 • Πιπίλες
 • Σαλιάρα
 • Μωρομάντηλα
 • Ταξιδιωτικά έγγραφα (διαβατήριο, ταυτότητα, πιστοποιητικό γεννήσεως, Visa και άδεια παραμονής ανάλογα με τον προορισμό σας)
 • Καρότσι
 • Βρεφικό κάθισμα αυτοκινήτου (αν το μωρό δεν ταξιδέψει στην αγκαλιά σας)
 • Το αγαπημένο του αρκουδάκι
 • Παιχνίδια που θα το κρατήσουν απασχολημένο και θα σας γλιτώσουν από τα πήγαινε-έλα στον διάδρομο
 • Μια αλλαξιά καθαρά ρούχα και κάλτσες
 • Πάνες
 • Μια μαλακή, λεπτή κουβερτούλα

Βασιλική Παπαθανασοπούλου

Παιδίατρος

DCH, MRCPCH, PhD, IBCLC

 

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , , , , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

137 shares