Το σκουπιδάκι

Είχα βρει το θέμα μου για σήμερα κι οδηγούσα προς τη δουλειά μου. Μουσική στο ραδιόφωνο και πολύ καλή διάθεση! Μπροστά μου ένα μικρό αυτοκίνητο με μία παρέα τεσσάρων ατόμων. Νέα παιδιά. Λίγο πριν το σταθμό του μετρό βλέπω ένα χέρι να βγαίνει από το παράθυρο μπροστά και να πετάει κάτι έξω. Κοιτάζω και βλέπω το αποτσίγαρο στην άσφαλτο να καπνίζει ακόμα. Αυτόματα θυμήθηκα το διαφημιστικό φυλλάδιο που πήρε προχθές από το παρμπρίζ ενός ξένου αυτοκινήτου και μετά το πέταξε στο δρόμο εκείνος ο κύριος στη Γλυφάδα που ήθελε κάπως να σκοτώσει την ώρα του. Και θύμωσα!

Μου φαίνεται αδιανόητο εν έτει 2019, μετά από τόσα λόγια και τόση ενημέρωση, να συζητάμε ακόμα για τα σκουπίδια που πετάει καθένας στο δρόμο! Ακούω κόσμο να γυρίζει από ταξίδια στο εξωτερικό και να σχολιάζει εντυπωσιασμένος πόσο καθαρή ήταν η πόλη, να θαυμάζει το επίπεδο των ξένων και ταυτόχρονα να μιλάει υποτιμητικά για το «χάλι της Ελλάδας». Και κάθε φορά θέλω να παρέμβω στη συζήτηση. Να ρωτήσω γιατί οι άλλοι κι όχι κι εμείς. Τι φταίει; Πού βολευτήκαμε και το χάσαμε;

Κάποτε θα λέγαμε ότι έφταιγε το χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο, η έλλειψη πληροφόρησης… Τώρα; Αρκεί μάλλον ότι κανείς δεν ξέρει τελικά ποιος πέταξε το χαρτάκι ή το τσιγάρο. Πρόσφατα διάβασα για μία καμπάνια του Δήμου Γαλατσίου σχετικά με την ευθύνη που έχει καθένας μας στην περιβαλλοντική ρύπανση. Τι θα γινόταν αν τα σκουπίδια που «έπεφταν» από τα χέρια μας είχαν πάνω τα στοιχεία μας; Θα διατηρούσαμε την ίδια στάση ή θα προστατεύαμε τους εαυτούς μας από την κοινωνική κατακραυγή; Πόσο εντείνει το πρόβλημα η ατιμωρησία; Στο Δήμο Χανίων προβλέπονται πρόστιμα για όσους δεν τηρούν τους κανόνες καθαριότητας, καθώς η μη τήρησή προσβάλλει το κοινωνικό σύνολο.

Η αλήθεια είναι ότι παλιά θύμωνα περισσότερο. Ενίοτε μάζευα το σκουπίδι που έβλεπα κάτω και το επέστρεφα σ’ αυτόν που το πέταξε. Κάποια στιγμή απογοητεύτηκα από την αδιαφορία και την έλλειψη ντροπής που έβλεπα κι έπαψα να το κάνω. Ίσως να με έπεισα κιόλας ότι πλέον δε συμβαίνουν αυτά. Κι όμως να που γίνονται ακόμα.

Ναι, αυτό είναι το σπίτι μας κι η προστασία του είναι ευθύνη όλων μας. Καθενός ατομικά.

 

(Υ/Γ: Παγκόσμια Ημέρα Πολιτισμού σήμερα. Εκμεταλλευτείτε το με δωρεάν επισκέψεις στα μουσεία.)

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

0 shares