Ξεμένει από φυσικούς πόρους ο πλανήτης

Προειδοποίηση από την οργάνωση Global Footprint Network

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μ.Κ.Ο. Global Footprint Network, ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η ανθρωπότητα ζει με πίστωση, αφού κατανάλωσε όλους τους φυσικούς πόρους που μπορεί να ανανεώσει ο πλανήτης φέτος, δύο μήνες νωρίτερα από ποτέ.

«Η ανθρωπότητα καταναλώνει το τρέχον διάστημα τους πόρους του πλανήτη 1,75 φορές ταχύτερα» από τις δυνατότητες των οικοσυστημάτων να τους ανανεώνουν, υπογραμμίζει η GFN σε ανακοίνωσή της.

Το φυσικό κεφάλαιο του πλανήτη εξαντλείται, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η μελλοντική δυνατότητά του να αναγεννάται, προειδοποιεί η οργάνωση.

Οι καταναλωτικές συνήθειες ανά χώρα παρουσιάζουν εντυπωσιακές αποκλίσεις. Όπως σημειώνει το WWF, το Κατάρ έφτασε την ημέρα υπέρβασης των φυσικών πόρων που του αναλογούσαν για φέτος μετά από μόλις 42 ημέρες. Αντίθετα, η Ινδονησία θα έχει καταναλώσει τους πόρους που της αναλογούν έπειτα από 342 ημέρες.

Αξιοσημείωτο είναι πως αν όλος ο κόσμος ζούσε όπως οι Γάλλοι, θα χρειαζόμασταν 2,7 πλανήτες, ενώ υιοθετώντας τον αμερικανικό τρόπο ζωής θα χρειαζόμασταν 5 πλανήτες!

Καταναλώνουμε τους φυσικούς πόρους πιο γρήγορα απ’ όσο ανανεώνονται

Χρειάζεται μια αλλαγή

Η οργάνωση WWF εκτιμά πως για να μετακινηθεί ξανά η ημέρα υπέρβασης προς την 31η Δεκεμβρίου, το βασικότερο βήμα είναι η μείωση των εκπομπών αερίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καθώς αποτελούν το 60% του οικολογικού μας αποτυπώματος. Μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά το ήμισυ θα κερδίζαμε αμέσως 93 ημέρες το χρόνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της WWF. Επιπλέον, μειώνοντας κατά 50% την κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών θα αναβάλαμε την ημέρα υπέρβασης κατά 15 ημέρες το χρόνο, ενώ μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων στο μισό θα κερδίζαμε άλλες 10 ημέρες.

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

533 shares