Ταξίδι στη χώρα της σοκολάτας

«Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη, να εύχεσαι να είναι μακρύς ο δρόμος…» κι αν μάλιστα αυτός ο δρόμος καταλήγει σ’ ένα σπιτάκι σαν αυτό που ανακάλυψαν ο μικρός Χάνς και η αδερφή του Γκρέτελ, τότε σίγουρα πρέπει να μείνεις αρκετά για να δοκιμάσεις όλες τις γεύσεις της σοκολάτας! Πέντε executive pastry chefs από Ελλάδα και Κύπρο, ακολούθησαν τις συμβουλές του Καβάφη και ξεκίνησαν ένα ταξίδι, ώστε να ανακαλύψουν πως φτιάχνεται η σοκολάτα, να εκπαιδευτούν σε ιδιαίτερες τεχνικές αλλά και να απολαύσουν τις μυρωδιές και τις γεύσεις από τις πιο ξεχωριστές ποικιλίες σοκολάτας του κόσμου. Το ταξίδι αυτό δεν θα μπορούσε να είχε παρά ένα και μόνο προορισμό, το Βέλγιο!

Η πτήση από την Αθήνα διαρκεί 3 ώρες και 30 λεπτά. Η προσγείωση στο διεθνές αεροδρόμιο της χώρας, το φλαμανδικό Zaventem, σου δίνει μία πρώτη «γεύση» για όλα όσα θα ακολουθήσουν, καθώς οι Βέλγοι τρία πράγματα ξέρουν να κάνουν καλά. Να πίνουν μπύρες, να τρώνε μύδια και φυσικά να φτιάχνουν υπέροχες σοκολάτες!

Τρούφες από την γνωστή σοκολατερί Mary

Η ιστορία της σοκολάτας

Υπάρχει μια ιστορία που ξεκινά κάπου εκεί στα 600 μ.Χ. όπου και ανακαλύφθηκε από τους Ατζέκους ένα τροπικό φυτό, το κακαόδεντρο. Από τους σπόρους του, παράγεται σήμερα η σοκολάτα.

Οι Ατζέκοι είχαν καταλάβει πολύ καλά την αξία του φυτού, γι’ αυτό και εκείνη την εποχή, άξιζε όσο το χρυσάφι. Οι καρποί του προσφέρονταν συνήθως στους Θεούς ή τους βασιλιάδες ενώ χρησίμευαν και ως μέσο εμπορικών συναλλαγών, ως χρήμα δηλαδή για να αγοράσουν τα εργαλεία τους ή ακόμα και ζώα.

Βέβαια οι Ατζέκοι, όταν μιλούσαν για σοκολάτα εννοούσαν το ρόφημα, ένα χωνευτικό δυναμωτικό, που, όπως έλεγαν, μπορούσε να γιατρέψει κάθε αρρώστια. Ο πρώτος Ευρωπαίος που πήρε ως δώρο από τους Ατζέκους τους καρπούς του κακάο, ήταν ο Hernando Cortez. Τους έφερε στην Ευρώπη το 1528 μαζί με τα απαραίτητα σύνεργα για την προετοιμασία της σοκολάτας. Το νέο αυτό ρόφημα δεν άργησε να κατακτήσει τη Βασιλική Αυλή της Ισπανίας και λίγο αργότερα έγινε η μόδα της εποχής σε όλη την Ευρώπη.

Το δέντρο του κακάο ευδοκιμεί αποκλειστικά σε τροπικά κλίματα, εκεί που υπάρχει ζέστη και πολλή υγρασία. Ένα δέντρο χρειάζεται περίπου 4 με 6 χρόνια για να αποδώσει καρπούς. Κάθε δέντρο παράγει κατά μέσο όρο 20 με 30 καρπούς το χρόνο, από τους οποίους συλλέγονται 2 κιλά κόκκοι κακάο.

Στην Ευρώπη δεν θα δείτε ποτέ καρπό κακάου, καθώς απαγορεύεται η μεταφορά του. Από τις χώρες του Ισημερινού εξάγονται μόνο οι κόκκοι του κακάου, συσκευάζονται σε σάκους και μεταφέρονται σε όλο τον κόσμο. Η χώρα που σε συνδυασμό με τον πληθυσμό της έχει τα περισσότερα εργοστάσια που παρασκευάζουν σοκολάτα στον κόσμο είναι το Βέλγιο. Μαζί με τους πέντε Έλληνες pastry chefs, μπήκαμε στα «άδυτα» του εργοστασίου της Belcolade, ώστε να δουύμε πως από τους καρπούς του κακάο που φτάνει από τον Ισημερινό, δημιουργείτε η σοκολάτα.

Λουλούδια από σοκολάτα

Belcolade, η αληθινή βελγική σοκολάτα

Η Belcolade είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες σοκολάτας, η έδρα της οποίας βρίσκεται στην πόλη Erembodegem του Βελγίου, λίγο έξω από τις Βρυξέλλες. Εκεί χτίστηκε ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια, που από το 1988 μέχρι σήμερα δουλεύει ασταμάτητα «μεταμορφώνοντας» τους κόκκους του κακάο, σε σοκολάτα. Με την πάροδο του χρόνο το κέντρο αυτό έχει μετατραπεί σε έναν διεθνή χώρο εκπαίδευσης και συνάντησης για επαγγελματίες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, οι οποίοι έχουν δυνατότητα να ανταλλάξουν ιδέες και πρακτικές. Εδώ, λαμβάνουν χώρα εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και σεμινάρια όπου χρησιμοποιούνται όλες οι ποικιλίες της σοκολάτας Belcolade.

Η ζήτηση μάλιστα της αυθεντικής σοκολάτας από επαγγελματίες ζαχαροπλάστες σε όλο τον κόσμο είναι τόσο μεγάλη, που κάθε χρόνο οι υπεύθυνοι του εργοστασίου επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις παραγωγής και τις αποθήκες.

Stephan Leroux, pastry chef

 

Η εικόνα με τα χιλιάδες σακιά σοκολάτας στα ράφια του αποθηκευτικού χώρου της Belcolade, θυμίζει πραγματικά «θησαυροφυλάκιο»!

Στο Κέντρο Καινοτομίας της Belcolade, τους πέντε executive pastry chefs περίμενε ο Γάλλος expert της σοκολάτας, Stephan Leroux. Φημισμένοι pastry chefs υπάρχουν πολλοί, βραβευμένοι όμως με την ανώτατη τεχνική διάκριση M.O.F. (Meilleur Ouvrier de France – Καλύτερος Τεχνικός της Γαλλίας) από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, ελάχιστοι! Ένας από αυτούς, που το κολάρο στην λευκή στολή του έχει την Γαλλική σημαία, είναι ο Stephan Leroux.

Με μία ιδιαίτερη τεχνική, η σοκολάτα στα χέρια του Leroux άρχισε να παίρνει σχήμα και με αργά και σταθερά βήματα, δημιουργήθηκε ένα μοναδικό «γλυπτό» που σε καμία περίπτωση δε σου κάνει καρδιά να το φας. Στο «γλυπτό» από σοκολάτα δημιούργησε άνθη και φύλλα από νούφαρα, στα οποία έδωσε ένα φυσικό χρώμα και από κάτω τους, κατασκεύασε ένα μικρό ψάρι και όλα αυτά πάνω σε μία εντυπωσιακή βάση φτιαγμένη επίσης από σοκολάτα που κινείται. Ο βραβευμένος pastry chef, δίδαξε στους Έλληνες συναδέλφους του, τον Γιώργο Αυγέρη, ex. Pastry Chef ξενοδοχείο Sani, τον Γιάννη Βλασίου, ex. Pastry Chef ξενοδοχείο Costa Navarino, τον Δημήτρης Φυσαράκη, ex. Pastry Chef στα ζαχαροπλαστεία Κουμάκης στην Κρήτη, τον Δημήτρη Χατζηγιάννη, ex. Pastry Chef ξενοδοχείο Four Season Κύπρος αλλά και τον Μιχάλη Μαυρομουστάκη, ex. Pastry Chef στο ζαχαροπλαστείο  La Galerie, πως η σοκολάτα μπορεί να αλλάξει μορφή στα χέρια τους.

Κλειδιά και εργαλεία από σοκολάτα

Choco Story…ένα μουσείο σοκολάτας στην «καρδιά» της Μπρύζ!

Το μουσείο σοκολάτας στην Μπριζ ονομάζεται Choco Story και όπως μπορείτε να φανταστείτε από το όνομα του μας διηγείται την ιστορία της σοκολάτα και πως αυτή βρήκε τον δρόμο της από τον Ισημερινό στα εργοστάσια του Βελγίου και τα καταστήματα της Ευρώπης. Η περιήγηση στους διαδρόμους του μουσείου είναι πραγματικά μοναδική. Εκεί θα μάθετε πως τα κακαόδεντρα χωρίζονται σε τρεις ποικιλίες, το Forastero που είναι και το πιο γνωστό και κατάγεται από τον Αμαζόνιο. Έχει δυνατό άρωμα και γεύση και είναι ο «αρσενικός» καρπός, το Trinitario που έχει πιο ανάλαφρο και δροσερό άρωμα και οι ειδικοί το χαρακτηρίζουν ως το «θηλυκό» και  η τρίτη ποικιλία είναι το «Criollo» «το παιδί», που ουσιαστικά γίνεται με τον συνδυασμό των δύο προηγούμενων.

Λεωνίδας Κεστεκίδης, δημιουργός της εταιρείας “Leonidas”

Εκεί αντιλαμβάνεσαι την αξία της σοκολάτας, καθώς μπορεί σήμερα να είναι εύκολο να την προμηθευτεί κάποιος, πηγαίνοντας απλά στο περίπτερο, αλλά πριν χρόνια η σοκολάτα είχε μεγάλη αξία και ήταν μια πολυτέλεια, καθόλου προσιτή στον λαό.

Σε μία από τις αίθουσες του μουσείου, μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει μία ταινία για το πώς από τους κόκκους κακάο μπορεί να γίνει η σοκολάτα.

Το ποιο εντυπωσιακό όμως, από όλα όσα μάθαμε στο μουσείο της σοκολάτας, ήταν η ιστορία του Βασίλη Κεστεκίδη. Είναι ο Έλληνας που έκανε γνωστή την λευκή σοκολάτα σε όλο τον κόσμο, με ένα σοκολατάκι που ο ίδιος δημιούργησε, το γνωστό σε όλο τον κόσμο «Manon». Πρόκειται για τον Βασίλη Κεστεκίδη, τον ανιψιό του Λεωνίδα Κεστεκίδη. Τον γνωστό σε όλους «Leonida» που πλέον έχει καταστήματα με μοναδικά σοκολατάκια σε όλο τον κόσμο!

Τσάντες από σοκολάτα

Οι σοκολατερί του Βελγίου

Τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Μπρύζ κάθε κατάστημα που πουλάει σοκολάτες είναι μοναδικό. Εδώ θα δοκιμάσεις τις πιο ξεχωριστές σοκολάτες. Μπορείς να βρεις σοκολατάκι με μπέικον, με βασιλικό, με ντομάτα και μοτσαρέλα, με βατόμουρα, με σόγια σως, με σάκε, με λικέρ ή ακόμα και με μαριχουάνα και δεν υπάρχει πουθενά ΣΤΟΠ στις γεύσεις!  Η σοκολατερί «Mary» φτιάχνει σοκολατάκια για την βασιλική οικογένεια εδώ και 100 χρόνια, το ζαχαροπλαστείο σοκολάτας Pierre Marcolini έχει τεράστια ποικιλία με πολλές γευστικές προτάσεις ενώ στα καταστήματα του Dominique Persoone τα γνωστά “The Chocolate Line” μπορείς να βρεις χάπια σοκολάτας για τις υπογλυκαιμίες και μηχανή για να σνιφάρεις κακάο.

Πάνω από 2.000 «οίκοι» σοκολάτας υπάρχουν σήμερα στο Βέλγιο. Όπως οι Neuhaus , Godiva, Cote d’ Or, Jacques, Callebaut, Leonidas, Daskalides κ.α. Με προσήλωση στη χειροποίητη σοκολάτα και χάρη στην καλή ποιότητα της πρώτης ύλης, είναι πολύ λογικό που κάθε Βέλγος καταναλώνει κατά μέσο όρο πάνω από 8 κιλά σοκολάτας ετησίως.

Το αεροδρόμιο της χώρας το επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου 18 εκατομμύρια ταξιδιώτες. Κάποιοι από αυτούς πήγαν στο Βέλγιο για δουλειά και άλλοι για διασκέδαση. Κάποιοι από αυτούς πέρασαν όμορφα και κάποιοι λιγότερο καλά. Ένα όμως είναι 100% σίγουρο από το ταξίδι σου στις Βρυξέλλες, όπως κι αν περάσεις, θα έχεις πάντα τη δυνατότητα να φύγεις με έναν μικρό καφέ λεκέ γύρω από τα χείλη και μια γλυκιά ανάμνηση που θα σε συντροφεύει μέχρι την επιστροφή.

Εγγραφή στο Newsletter

No spam guarantee.

I agree to have my personal information transfered to MailChimp ( more information )
Ετικέτες: , ,

Σχετικά Άρθρα

Προηγούμενο αρθρο Επόμενο αρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

25 shares